2021 Finland plan

Eskader 2020 var planerad till Åland och Finland, men blev istället en eskader söderut längs svenska kusten (se inlägg från Ledartobis nedan). Inför 2021 kvarstår eskaderplanen från 2020, om det då är lämpligt att segla till Finland. Om det inte är lämpligt planeras en eskader norrut längs svenska kusten, upp till Höga Kusten och kanske längre.

Anmälan av båt, och löpande uppdatering av besättningsantal, samt förslag och synpunkter, görs till Långtobis (eskaderledare) via melj på på denna sida.

Alternativ A – Finland norrut mot Nystad:

 • Starttidpunkt är 4/7, eller däromkring.
 • Startplats Mariehamn, östra hamnen.
 • Långtobis är Hans Bergman.

Samling sker på eftermiddagen lördagen den 4/7, troligtvis vid en fördrink någonstans i östra hamnen i Mariehamn. Längden på eskadern är cirka 14 dagar. Rutten ser i stora drag ut så här:

 1. Mariehamn, östra hamnen (middag restaurang Nautica).
 2. Kastellholm (norra Lumparfjärden).
 3. Kumlinge nordspets (gästhamn med svajmöjlighet).
 4. Jurmo, Åländska.
 5. Enskärs fyr (om vädret tillåter).
 6. Nystad, plus en liggedag.
 7. Lootholma (gästhamn Kustavi).
 8. Nagu (gästhamnen).
 9. Åbo, plus en liggedag.
 10. Gullkrona (alternativt naturhamn Björkö).
 11. Jurmo, Finska.
 12. Kökar, Karlby (middag restaurang Brudhäll).

En föreskader, för att göra samsegling över Ålands hav, kan samlas en eller två dagar innan. Samlingsplats kan vara Arholma, Tjockö, Söderarm eller annan lämplig plats. Föreskadern går till Rödhamn eller direkt till Mariehamn östra. Tall Ship Race anlöper Mariehamn 22/7 – 25/7 .

Alternativ B – Sverige norrut mot Höga kusten:

 • Starttidpunkt är 3/7, eller däromkring.
 • Startplats någonstans i norra Stockholms skärgård.
 • Långtobis är Elisabet Lingö.

Denna eskader går i stort samma rutt som eskadern 2012, vilken det går att läsa mer om här:

VHF-träning

De som är intresserade av VHF-övningar under eskadern kan anmäla detta till Signaltobis (Ulf Nyman). Tanken är att göra praktiska övningar med VHF-radions digitala DSC-funktioner. Detta i enlighet med Tobisklubbens ändamål ”att verka för ökad kunskap om sjömanskap och samarbete till sjöss”.

2 svar på ”2021 Finland plan

 1. Hej på er alla Tobisar!

  Hoppas att ni alla mår bra och är försiktiga med sociala kontakter även om det känns tråkigt. Man får försöka vara aktiv ändå. För oss som seglar har ju en del av våren gått till att rusta båten, som nu ligger i sjön sen en tid. Premiärtur har det också hunnit bli.

  Det här blir en sommar som ingen annan. Tobisrådet har beslutat ställa in vår planerade tobisflykt till Nystad och Åbolands skärgård på grund av Corona-pandemin och restriktioner kring denna.

  Vi svenskar är inte välkomna till andra länder och dessutom avråder UD från resor utomlands. Årets flykt får anstå till sommaren 2021 då den värsta stormen förhoppningsvis har lagt sig.

  Men…. vi håller humöret uppe och föreslår en segling längs svenska kusten. Långtobis Hans Bergman tar fram förslag på hållpunkter och datum där man kan sammanstråla och kanske segla ihop några dagar/ngn vecka eller bara ses. Var och en kan haka på när det passar. Och vi håller avstånd.

  Så fort ett förslag är klart skickar vi ut det till er. Tiden håller sig ungefär kring samma datum som tidigare.

  En riktigt skön sommar önskar jag er alla! Kram!

  Rose-Marie, Ledartobis

 2. Långtobis Hans Bergman planerade årets flykt till Skärgårdshavet med Nystad och Åbo som mål. Seglingen till Finland måste dock skrinläggas på grund av Corona-epidemin. En ny planering fick istället ta vid med ett antal hållpunkter för sammanstrålning längs Ostkusten söderut och slutmål i Figeholm. Bland annat ingick en gemensam middag vid Gryts varv. Sex båtar deltog i flykten. Det var förutom Dardanella även Aniara, Fragaria, Isabelle, Mahjong och Minouska.

Lämna ett svar