2012 Höga Kusten text

Tobis NorrFlykt

Lidö – Storjungfrun – Agö – Mjältön – Trysunda – Ulvön (3 – 18 juli)

Strålande väder i Stockholms skärgård, men sedan envis nordvind, kryss hela vägen upp till Höga Kusten. Mycket lyckad Flykt, trots kyligt väder, dimma, en veckas intensivt regn och en hård kryssetapp till havs. Vid Höga Kusten slog vädret om, med fina dagar. Men gott om båtar och fullt i hamnarna – nästan som i Bohuslän med tredubbla rader! Trevlig avslutningsmiddag onsdagen den 18 juli på Ulvön – men utan surströmming!

Deltagande båtar och besättningar

Båtnamn Besättning
DiAmo Björn Kjellberg (långtobis)
Johanna II Jan-Gunnar Persson och Anna-Karin Aminoff
Merica II Hans-Roland, Ulrika, Linnea och Linus Lindgren
Shangri-La Bruno Bergkvist och Eva Benckert
Mineva Kristian och Eva Wale
Kalypso Ulf Nyman och Elisabet Lingö
Fleur Eskil och Monica Florvall, Magnus Rydmark och Carina Rasmanis

Loggbok

Samling tisdagen den 3 juli i Lidö Västerhamn, för välkomstmiddag på Värdshuset. Direkt från Lidö 4 juli till Grisslehamn började kryssen, utanför Väddö till fiskehamnen. Trästabron (höjd 17 m) hindrar ju nu större båtar att gå Väddö Kanal. Inköp av färsk fisk i Grisslehamn.

Torsdag 5 juli fortsatt kryss, inomskärs via Öregrund och över Öregrundsgrepen till Ängskärsklubb.

Fredag 6 juli kunde vi sträcka över havet till Storjungfrun, en lång etapp i varierande vind. Vackert sommarväder och fin promenad bland klapperstensfälten till det gamla kapellet.

Lördag 7 juli omväxlande kryss/sträckbog till Agö. Vi seglade nära sälskyddsområdet, där sälarna vältrade sig på klipporna. Förtöjning i Storhamn på Agö. Drink vid bryggfästet, i sällskap med huggormar. Trolsk dimma på kvällen vid vandring genom tallskogen till Agö hamn och den fina lilla byn.

Söndag 8 juli blev den hårdaste etappen, med start i dimma och lätt kryss. Utanför Hornslandet ökade vinden till 12 m/s med ovanligt grov sjö, nollsikt och ösregn. Vi såg inte en skymt av Kuggören, man lade slagen helt efter plottern. På VHF hörde vi trafik från en SXK-eskader som låg före oss, flera av de båtarna hade problem i det dåliga vädret. Vi tog hamn i Mellanfjärd nedanför restaurang Sjömärket. Riggade sittbrunnskapell som uterum för våta kläder och intog middag på krogen. Dålig prognos, fortsatt hård N och ösregn så vi blev kvar 3 nätter i Mellanfjärd. Trevlig samvaro ombord i båtarna och på restaurangen. Vi hyrde buss för en improviserad tur till Gränsfors Bruk där man smider yxor. Guidad visning, intressant, några besättningsmedlemmar lyckades också väl med yxkastning!

Onsdag 11 juli lämnade Merica II eskadern, övriga 6 båtar seglade vidare norrut i fin W-vind och sjölä innanför Brämön och över Sundsvallsfjärden till naturhamnen Söråkersviken.

Torsdag 12 juli åter dimma och regn, kryss-sträck utanför Härnön. Dimman lättade och vinden dog, motorgång in till norra hamnen i Härnösand. Gemensam middag på hamnkrogen.

Fredag 13 juli regndis och svag vind, motorgång norrut, några gjorde avstickaren in till Höga Kustenbron. Lite segling, men dålig vind igen mot Häggvik.

Lördag 14 juli hård E-vind så vi tog en extra liggedag i Häggvik. Dagen ägnades åt vandring upp till Stortorget med fin utsikt samt besök på Mannaminne med sina märkliga samlingar av allt från hela flygplan, spårvagnar och båtar, till dragspel och kuriosa. På kvällen fin jazzkonsert i Mannaminne.

Söndag 15 juli lätt segling (kryss) förbi Högbonden till Bönhamn. Trevligt och pittoreskt.

Måndag 16 juli kort segling, frisk sträck upp mot Mjältön. Röda klippor (rapakivigranit) och klapperstensstränder i land. Hamn i Baggviken på Mjältön, en skyddad bassäng med urskog runtom. Mjältön är Sveriges högsta ö, 236 m.ö.h. Promenad till toppen med en sten från stranden att lägga på kumlet. Magnifik utsikt. Bastubad efter den svettdrivande vandringen.

Tisdag 17 juli sommarväder igen, kort segling till Trysunda – där det var fullt, mest motorbåtar. Kalypso och Johanna II lyckades knö sig in, övriga Tobisbåtar vände och seglade till Ulvön. Vi blev införtöjda av motorbåtar akter om oss, tre rader! Fin promenad på ön, fantastiska klapper- och sandstränder, klart vatten, nästan tropiskt! Grillmiddag på stranden.

Onsdag 18 juli avslutande kort etapp till Ulvön, för återsamling. Promenad upp till lotsutkiken med fin utsikt från Skagsudde till Högbonden. Besök i det gamla kapellet som byggdes 1622 av Gävlefiskarna. Trevlig avslutningsmiddag på Ulvö Hotell.

Tisdag 19 juli hemsegling i ”fritt format”, långa etapper i vackert väder, med trevliga besök i charmiga små hamnar.

Jan-Gunnar Persson
HR 29 Johanna II
ordförande i Eskaderklubben Tobis