2012 Västkusten text

LOGGBOKSANTECKNINGAR FRÅN ANIARA

Redan på söndagen, dagen innan vi skulle träffa Tobiseskadern, gick vi över till Vinga. Där mottogs vi av ett trevligt par från Winga Vänner. Göran berättar att de är ca 11 frivilliga per vecka som sköter om ön; kiosk, toaletter, sopor, fyr, guidade turer mm. Går med på en guidad tur kl 12:30. Lätta regnskurar till kvällen. Fullt i hamnen.

Måndag 30/7
Vind från SV, 5-7 m/s, mulet och regnskurar som upphör under eftermiddagen. Tobisgänget är samlat; Isabelle, Dardanella, Fragaria, Mahjong och Aniara. En ny rundvandring äger rum. Kl 18:00 bjuds vi på välkomstdrink med delikata drinktiltugg som Marianne och Hans gjort iordning med benägen hjälp av vår eskaderledare Björn. Vinden har ökat något.

Tisdag 31/7
Vind från SV, från 9 m/s och 15 grader C. Natten har varit blåsig och inte gett så god nattsömn. Efter vissa tveksamheter kommer alla gott ur hamnen och vi får en fin segling genom skärgården, dock med grov sjö där havet kommer åt. När vi lämnar passagen genom Marstrand får vi en ordentlig regnskur över oss men kan snart styra in på det vackra Åstol och regnet upphör. Vid kvällsdrinken får vi ett nytt skyfall över oss och tar skydd på Dardanella. Marianne har bokat välkomstmiddag på Åstols Rökeri, en bra fiskrestaurant med intim atmosfär.

Onsdag 1/8
Även här blir det en gungig natt. Vinden håller i sig från SV, 7-9 m/s. Vi får en fin segling , mest inomskärs. Det här verkar vara Västkustens E4 – vi möter många båtar på väg söderut och hoppas att alla är på väg hemåt. Vi seglar via Hjärterösund, Bockholmssund, Kyrkesund, Mollösund och genom Kråksundsgap vidare upp till Gullholmen, Sveriges första fiskeläge. Ännu en pittoreskt hamn. På ”Isabelle” mönstrar nya gastar ombord, Ingelas syster och svåger, Marie och Bjarne. Dagen har varit mest solig med enstaka moln. Temperaturen kunde dock ha varit lite högre.

Torsdag 2/8
Vind nu från SO, 7-8 m/s och växlande molninghet större delen av dagen. Återigen en fin segling till Gluppö-fladen. Här ligger mycket båtar och svårt att hitta landförtöjning i den kraftiga sidvinden. Vi ankrar. Vi hamnar i spridda skurar i viken, vissa med landförtöjning andra på svaj.

Fredag 3/8
Orolig natt från ca 04:00 då vinden vände till SV och blåste 6-9 m/s. Mulen morgon men vi konstaterar att vårt nya större ankare fungerat bra. Vi seglar till Väderöarna men får ligga minst 45 min utanför hamnen och avvakta till dess att de som ligger där inne skall ge sig av. Björn som lyckats ta sig in en bit håller kontakt via VHF-en och slussar så småningom in oss en efter en. En skön sol tittar fram mellan molntussarna. Johan och jag tar en promenad och går upp i lotsutkiken. Här får vi en vidunderlig utsikt ut över hav och skär. Promenaden på ön visar att havet inte bara tar utan också ger. Vi kunde nu konstatera att det vi redan hört på radion verkligen stämde, att skräp från engelska kanalen mm förs med strömmarna norrut och en del av detta hamnar i Bohuslän. Till kvällen är det fullständigt knökfullt i den smala lilla hamnen, vi ligger i 4-dubbla led längst in i hamnen – man kan nog gå torrskodd från den ena sidan av kanalen till den andra. Totalt ligger här 23 + 2 båtar till natten. Ett besök på restaurangen och sedan kaffe på berget för att se solen gå ner i havet. Underbar ö och fantastisk upplevelse att vara här.

Lördag 4/8
Vind från SV 8-10 m/s. Vacker morgon och en bra segling till Fjällbacka. Det utvecklar sig till en vacker och solig dag. Vi besöker kyrkan och promenerar genom Kungsklyftan och få en rejäl promenad innan vi kommer tillbaka ner till hamnen. Marianne har trillat ombord på Dardanella och har ont i foten. Kvällen avslutas med ett parti ”Besservisser” ombord på Isabelle.

Söndag 5/8
Vind SV 8-10 m/s. Molnigt men det spricker upp på eftermiddagen. Seglingen upp till Nord-Koster, Bopallen är ok men sjön är gropig. Ligger för boj med vinden in akterifrån. Den skall vända mot ost. Isabelle som har specialkort går till Ursholmen men övriga avstår med tanke på den gropiga sjön. Isabelle rapporterar att de kommit på plats. Hos oss är det lite mer dramatik! Aniara, Fragaria och Mahjong ligger förtöjda. När Dardanella gör försök att få tag i bojen tränger sig en annan segelbåt förbi men motas bort igen. Han backar dock inte så långt för att avvakta. När Dardanella slutligen tar sig in till bryggan trasslar den främmande båten in sig mellan Dardanella och Mahjong och deras bojlinor. Stämningen blir lite hätsk en stund men slutligen ordnar sig allt och Dardanella ersätts för sina skador. Här är det en helt annan natur än de kala klippor vi upplevt söderut, mer bevuxet.

Måndag 6/8
Vind O ca 3 m/s mulet med risk för regn. Motorgång till Strömstad. Marianne har ordnat en visning av rökeriet där vi senare skall avnjuta vår ”avskedsmiddag”. Rökeriets ägare Stefan visar oss runt bakom kulisserna och berättar om sin vision. Ett rökeri eldat med ved, inga tillsatser, bra råvaror, närproducerat. Köper med oss lite av havets läckerheter till lunch. Sen är det stövlar, regnställ och paraply som gäller, det fullkomligt öser ner. Hur många mm ? Norska är vanligare än svenska i dessa trakter. ”Avskedsmiddag” på rökeriet. En trevlig kväll, vi bestämmer oss alla för att ligga kvar i hamn i morgon då man utfärdat kulingvarning för Skagerack.

Tisdag 7 /8
Sovit halvdåligt – kluck och stundtals blåsigt. Det regnar fortfarande. Vi, Johan och jag, tar en promenad längs ”Hälsans stig”. Uppehåll när vi startade men halvvägs öser det ner igen. Strömstad känns inte särskilt spännande.

Onsdag 8/8
Vi säger adjö till Dardnella och Mahjong. Vinden ligger på nord 6-9 m/s. Isabelle, Fragaria och Aniara hissar segel mot Norge och Stavern. Det blir en fin segling men med gammal sjö från SV. När vinden avtar nära målet rullar vi ordentligt i den gamla sjön, sugande. Vi upplever också ett konstigt fenomen i vattnet – som avdelat med en skarp linje – plötsligt kommer vi in i brunt vatten fullt av sediment. Senare visar det sig att det är regnvatten från källflödena som rinner ut vid Larvik som för med sig alla sediment, det har regnat 130 mm uppströms någon dag tidigare. Väl framme i Stavern tar vi en promenad bland en trevlig bebyggelse och ut till en gammal befästning där Norges starke man från 1700-talet, Tordenskiöld, står staty. Tordenskiöld intog bl a Carlstens fästning på Marstrand 1719. Vi äter gemensam middag uppe i byn.

Torsdag 9/8
Nordlig svag vind gör att Isabelle och Fragaria gärna seglar mot Tyborön, ca 160 nm. Aniara väljer då att vända tillbaka till svenska kusten närmare bestämt till Resö, ost om Syd-Koster.

Sammanfattningsvis har vi haft fantastiska seglingar upplevt många vackra och spännande hamnar i trevligt sällskap. Inga riktiga sommartemperaturer förrän skilsmässan var total, högtrycket har gett oss riktig högsommarvärme.

/Vid pennan, Rose-Marie