TIPS FÖR HYRBÅT
Fjärrflykter genomförs genom att hyra båtar på annan ort. Det är nästan alltid några problem med hyrbåtar. Nedan är några tips som kan underlätta vid båthyrning. Kommentera gärna med mer tips!
Utrustning att ta med:
- Inköpslista – Ha en färdig lista med vara och mängd. Det är lätt att köpa för mycket.
- Svensk flagga – En liten svensk flagg som visar ”svenskar ombord”.
- Tejp – Bred vävtejp och smalare vit tejp.
- Mätinstrument – Vid elproblem är ett mätinstrument bra, helst en ”tångamperemeter”.
- Småtampar – En rulle med tunn tamp eller lite flagglina kan vara bra.
- Nyckelflöte – Det vore olyckligt om man tappade båtnyckel eller låsnyckel till jolle/utombordare.
- Besättningslistor – Vid in- och utklarering underlätta färdiga besättningslistor. Ibland krävs hela 4 exemplar.
- Tvåtaktsolja – En liten flaska tvåtaktsolja till utombordare brukar vara allt som går åt under en hyrperiod.
- Ficklampor – Ficklampa, pannlampor och ankarljus underlättar vid mörker (som kommer tidigt).
- VHF – En handhållen VHF är bra att kommunicera med båten med. Det är inte alltid mobiltelefoner fungerar.
- Hänglås – Bra för att låsa jolle och utombordare med lång låsvajer.
- Manualer – till navigationsinstrument m.m, på PDF-format. Finns att ladda ned från tillverkarens hemsida.
- Sopsäckar – Stora sopsäckar underlättar hantering av sopor ombord om tömmningsställen är få.
- Ellagning – Mätinstrument, lite kabel och kopplingsdon underlättar när det blir elektiska problem.
- Märkpenna – Märktejp och märkpenna är bra för att märka dricksflaskor, muggar/koppar, avlastare m.m.
- Lagning – Liten tub snabblim eller epoxi. Små skruvmejslar.
- Medicin – Sjösjukeplåster och tuggummi. Vanliga värktabletter. Myggmedel och ”After bite”.
- Köksutrustning – Osthyvel, kökshandukar, wettexdukar, diskborste, disksvamp, salt, peppar, kryddor, värmeljus, korkskruv, termometern (till kylen), plastpåsar (matpåsar, toapåsar och sopsäckar), konservöppnare, grytlappar, förkläde, påsklämmor, klädnypor.
Inköpslista:
En basbunkring för frukost och lunch några dagar.
- Toapapper, Hushållspapper, Diskmedel, Wettextrasor.
- 20 liter vatten (kolsyrat + naturellt).
- 2 flaskor rött vin + 6 flaskor vitt vin.
- Ett flak öl (ej Heineken eller Amstel).
- Olja och vinäger. Salt och eventuella kryddor.
- Smör, bröd och ost, samt något mer pålägg.
- Youghurt och müsli/flingor/crunch.
- Gin och tonic, Campari och juice, Rom och cola.
- Ägg, oliver, fetaost, sallad, tonfisk (till sallad).
- Kaffe och mjölk.
- Pasta, bacon och lök (till en middag).
Kontroller före avfärd:
Inspektera båten noga. Är något fel eller skadat, påpeka det eller dokumentera med foto. Viktigt att kolla är:
- Var kopplar man om mellan vattentankarna? Hur mycket rymmer de? Var fyller man på (”water”)?
- Var sitter säkringen till ankarspelet och var finns automatsäkringar?
- Var byter man gasflaska? Finns reserv och är den full? Kolla att spisens alla lågor fungerar.
- Pumpa toaletterna för att kolla att de fungerar. Kolla att septitankar verkligen är tomma. Kolla att septitankens bottenventiler är öppna. Kasta inget papper (eller enbart första) i toaletterna (se tips nedan).
- Kolla också gummijollen, att det finns åror och att årorna passar på årtullarna. Kolla utombordarmotorn att den startar. Att det finns luftpump, bensindunk, eventuell tratt och tvåtaktsolja är bra.
- Kolla att ankarspelet fungerar genom att köra ut några meter kätting och sen köra upp ankaret igen (med motorn igång). Kolla hur kättingen lagras i kättingboxen, så kättingberg undviks.
- Kolla att det finns winchhandtag. Hur segel hissas/rullas, hur revning görs. Om möjligt, hissa/rulla ut seglen.
- Kolla att plotter och instrument fungerar, samt att tillförlitlig GPS-signal finns. Kolla inställningar och ändra dessa om du vet hur det skall vara (kanske t.o.m. egen lathund med inställningar).
- Kolla att det finns tillräckligt med glas, tallrikar och bestick (kan bara kompletteras i hamnen).
- Kolla säkerhetsutrustning såsom kikare (kontrolltitta i kikaren), flytvästar, säkerhetsselar, nödraketer, förbandslåda, länspumpar, tätpluggar, m.m.
- Kolla reservdelar såsom verktygslåda, drivremmar, impeller, saxsprintar, schackel, m.m.
- Se till att det finns tillräckligt antal lakan och handdukar till alla ombord. Ett ombyte per vecka är brukligt.
- Ta reda på vilket telefonnummer/epost för att kontakta uthyraren. Meddela direkt saker som uthyraren måste förbereda inför nästa uthyrning, eller vid problem som kan/bör åtgärdas under hyrperioden.
- Kolla att lanternorna fungerar, inkl. motorlanterna, ankarlanterna och fördäcksbelysning.
Vid toalettproblem:
När man får stopp i en toalett (mellan septitank och utlopp) så kan detta vanligtvis fixas genom att göra följande:
- Tejpa för luftintaget på skrovsidan som är ansluten till septitanken.
- Ta jollens luftpump, vira plastpåse runt munstycket och anslut till septitankens däcksgenomföring (”waste”).
- Pumpa ned luft i septitanken. Se om det bubblar under vattnet där utloppet finns. Om det bubblar är det nog fixat, annars nästa punkt. Detta bör även göras som kontroll före återlämnande.
- Om det inte bubblar kan man stänga bottenventilen, pumpa upp ett tryck i septitanken, och därefter öppna bottenventilen.
- Om det ändå inte bubblar kan man från utsidan rensa utloppet med en ståltråd. Snorkelutrustning och gummijolle att hålla sej i (som hålls ut från skrovet) är bra. Lugn, man hinner simma undan när proppen lossnar.