Ta bilder i sommar

Jag har tittat igenom era bilder från några eskadrar och Västindien bland annat. Vilka många duktiga fotografer vi har i klubben. Jag tror att många fler finns som inte visat sina bilder, det vill säga inte skickat in sina foton till undertecknad för publicering. I år ska vi ut på en fantastisk flykt både ur fotohänseende och på alla vis därutöver tror jag. Jag uppmanar därför alla som har en ok kamera att plåta som bara den. Ipads och mobilkameror och dylikt som tar fina bilder går också bra, men ofta håller de inte samma standard som konventionella, men pröva kan man ju alltid. Jag tänkte komma med lite tips inför vår spännande resa för att inspirera fler till att ta bilder och skicka in. Vem vet kanske vi kan göra en gemensam fotobok om det finns intresse för det?

När jag lägger ut på hemsidan så kommer jag försöka se till att:

  • alla ska vara med på minst en bild.
  • bilden ska hålla god kvalitet.
  • endast en bild av samma motiv visas (exempelvis flera bilder av samma slott från samma vinkel).

Jag försöker peta så lite som möjligt i era bilder, men horisonter som fotografen menat ska vara raka men som blivit lite sneda rätar jag upp i photoshop (PS). Det är jättefult och ser inte bra ut annars. Om fotografen med flit lutat kameran för att öka dynamiken i bilden är naturligtvis en helt annan sak. :-) Ibland beskär jag bilden då många är tagna på långt håll och kanske blir snyggare, om något ovidkommande/oroligt på sidan tar för stort intresse från själva motivet tas bort.

Några fototips

  • Ställ in skärpan på det önskade motivet, håll kvar avtryckar-knappen halvvägs ner och flytta kameran lite åt sidan för att inte motivet ska vara kvar mitt i bilden. Pröva det om ni inte gjort det tidigare så kommer ni att märka att det oftare blir en intressantare bild.
  •  Leta upp en ny vinkel. Kanske det tyska slottet gör sig bättre från en annan vinkel än rakt framifrån.
  • Den österrikiske/ungerske krigsfotografen Robert Capa myntade uttrycket ”If your photographs aren’t good enough, you’re not close enough.” Ha gärna det i åtanke och pröva ibland att gå närmare motivet.
  • Vackra kvällsbilder blir fina och skarpa om man använder stativ eller ställer ifrån sig kameran på fast underlag, det gör stor skillnad och jag ska släpa med stativ i sommar, var så säkra.
  • Skicka bara in bilder som är tagna under eskaderns gång. Till och frånseglarbilder har jag exkluderat tidigare, ibland svårt för mig att veta vilka som hör hit eller dit.
  • Bilder som kommit till undertecknad sent på säsongen har varit svåra att peta in. Har inte velat ta bort bilder som jag redan publicerat till kanske bättre men sent inkomna bilder.
  • Deadline för bilder föreslår jag därför till 1:a september varje år. Har man bilder som man blir sen med så skicka ett mejl i god tid så avvaktar jag lite. Ju fortare alla bilder är mig tillhanda, desto fortare kan alla njuta av dem på hemsidan. Välj ut dina 20 bästa bilder och skicka till mig.

Förslag till kul fototävling

Välj ut de 2 bästa bilderna av dina alster som du önskar tävla med. Per mejl eller på höstträffen eller annat förslag från er kan vi ha en kul liten tävling och välja ut de finaste bilderna. Detta är ett förslag från mig, och är något vi kan spåna vidare om på någon drinkträff under eskadern om och ifall intresse finnes för detta :-) . En liten morot som detta kan inspirera till roliga och fina bilder. Deltagande för detta är naturligtvis helt frivilligt. Vill fler engagera sig så är det välkommet. Vi kan bilda en fotogrupp och gemensamt välja ut bilder till hemsidan till exempel. Det är jättekul att vara flera.

Tack för ordet och glöm inte kameran i sommar!
/Elisabet

Lämna ett svar