Medlemmars positioner

Det vore väl trevligt om vi medlemmar kunde se vara varandras position, och eventuellt sammanstråla i någon natthamn? Detta inlägg är ett förslag och beskrivning förl de Tobismedlemmar som inte har en AIS-sändare (transponder). 

Positionsrapportering sker via ett system som heter AIS (Automatic Identification System) och som gör det möjligt att identifiera och positionsfölja fartyg från andra fartyg. Tekniken bygger på att man sänder ut sin position via VHF-frekvenser, vilken man också avlyssnar och därmed ser andra fartygs position, men då bara inom täckningsområdet för egen VHF-radio. I land finns ett antal lyssnarstationer som skickar AIS-information vidare till datorer. På så sätt kan man via internet se andra fartygs position över nästan hela världen. Det är det som MarineTraffic gör.

Om man inte har en AIS-sändare, utan kanske bara har en AIS-mottagare, finns det en möjlighet att ändå rapportera sin position via en app som heter ”OnCourse” (tidigare ”mAIS”). Den fungerar riktigt bra och rapporteringen till MarineTraffic blir ofta bättre än ”riktiga” AIS-sändare. Men, man måste komma ihåg att stäng av appen när man går iland.

mt_iais_itunesAtt via internet direkt rapportera till MarineTraffic (och liknande sajter) har inte varit möjligt tidigare. Man behöver ett MMSI-nummer, som man får från Transportstyrelsen. Men nu kan man alltså få ett speciellt MMSI-nummer via denna app. Via appen gör man all registrering som behövs. Mer information finns här.

Lämna ett svar