1999 Tyskland

Årtusendets sista Tobiseskader

Vår sista eskader detta millenium gick till Lübeck, med början på Utklippan och besök i Danmark på vägen. Långtobis, Erik Omming hade gjort goda förbere-delser och väl avvägda dagsetapper. Avslutningen skedde stilenligt i Schiffsge-schällschaft i Lübeck efter besök på svenska honorärskonsulatet.

Utklippan, 5 juli

Till Utklippan tog sig de åtta deltagande båtarnas besättning på egen hand. Några träffades på vägen, efter kusten eller via Gotland och de flesta i Kalmar. Vips hade på sedvanligt sätt inbjudit till öppningscocktail. De hade dock tvingats lämna sällskapet med ett sprängt expansionskärl. Huruvida det hade något samband med den tänkta drinken fick vi aldrig klart för oss. Klart var dock att de, av Höken, släpades in till Karlskrona för reparation. Dardanella, Hans och Marianne ryckte dock till undsättning och med Erik och Marys bistånd så fick vi vår öppningscocktail. Deltagarna var:

  • Black Bess (Mary och Erik Omming – tillika Långtobis och eskaderledare)
  • Dardanella (Hans Bergman och Mari-anne Hagströmer)
  • Espri (först Per Wennerholm med vänner, sedan Gunilla och Carl Gustaf Wennerholm)
  • Godenwind (Fia och Bengt Schött)
  • Höken (Marie-Louise & Christian Höeg)
  • Spirit (Inger och Pelle Undén delvis med dottern Åsa och en väninna till henne)
  • Vips (Britten och Pelle Viper)
  • Vita Bre-vis (Laila och Leif B Axelsson, med gäster hederstobisen Lars Wikström med hustru Annemarie)

Utklippan – Christians Ö, 42 M, 6 juli

Fin vind, lätt öppet gjorde seglingen till solens och vindarnas ö snabb och lättsam. En vänlig hamnkapten hade reserverat 25 m kaj för vår eskader. Besök på den lokala krogen för merparten av deltagarna. Vips anlände på kvällskvisten, nu med hel motor.

Christians Ö – Hammerhavnen (Bornholm), 17 M, 7 juli

Kryss till Bornholm. Några besökte borgruinen ovanför hamnen, andra lämnade inte hamnen eller båten. En härlig kväll med allmän grillning och långbord. Ett långbord bestående av vågbrytaren mot havet. Ett hav, som speglade en mycket vacker solnedgång.

Hammerhavnen – Ystad, 34 M, 8 juli

Fortsatt lättsam segling till Tornstötens stad. Traditionen lever vidare och en kommu-nalarbetare blåser i sitt horn varje kvart hela natten. Vips höll nu sitt löfte och vi fick den cocktail, som utlovades i pingstas.

Ystad – Klintholm (Mön), 56 M, 9 juli

Avmönstring av Hederstobis med hustru, påmönstring på Vips av Festtobis Sissi och Penntobis Gunnar Palmgren. Godenwind avbryter deltagandet. Klintholm var en välbesökt hamn men vitröda band spärrade ut andra från våra reser-verade platser.

Klintholm, 10 juli

Liggedag med diverse båtpyssel och kultur. Ett besök var inlagt på Liselunds slott – ett sommarslott med reliker från 1700 talet i en mycket vacker park. De spänstigaste gick sedan tillbaka till båtarna (dryga milen), halvspänstiga gick till Möns klint och merparten åkte bil tillbaka. Krogkväll på Aalekrogen för de flesta. Krogen tog inte kort, som utlovats och avslutningen blev lite speciell, men vi klarade oss utan att behöva diska.

Klintholm – Hesnes (Falster), 14 M, 11 juli

Fin, lättsam segling för öppen vind till en liten, genuin dansk fiskehamn. Höken för segel. Förnyad grillkväll med samma långbord, men utan solnedgång över havet. Ibland ligger hamnarnas grillanläggningar felvända. Telefonhälsning från våra norska honorärstobis, som låg på Vinga och delade vårt fina väder.

Hesnes – Gedser, 18 M, 12 juli

”Same procedure as last day”, sol, öppen vind och kalasväder. Några prövade ”red eye sailing” med mycket tidig avgång, andra var mer normala. Eskadern fick hälsningar från Aurora, som nu seglade i Stockholms skärgård. Olle hade fått ta bort gipset. Kuling ringde från Helgoland och berättade att de inte skulle hinna till Lübeck då de tappat några dagar, inblåsta där.

Gedser – Burgtiefe (Fehmarn), 30M, 13 juli

Fullständigt stiltje över havet. Många passade på att bada i den gassande solen, bland de många vackertväder flugorna och i den totala stiltjen. Marie-Louise finner ut hur man visar ”Bezetz” på illröd skylt när man vill hjälpa kompisarna.

Burgtiefe, 14 juli

Liggedag, skickligt inlagd av Långtobis, pga. 17 m/s i vindstyrka och fel riktning. Regnskurar men långa perioder av uppehåll. Stadsvandring, bussåkning till Burg för flertalet, restaurantbesök och allmän samvaro. Kronprinsessan hyllades ombord på Vita Brevis där Sir Toby utbringade Kronprinsessans skål för hennes 22:a födelsedag (23:e om man skall räkna den första).

Burgtiefe – Lübeck, 42 M, 15 juli

Fortsatt kuling under morgonen men kring lunch var ovädret över och färden gjordes mot Lübeck. Den planerade övernattningen i Travemünde inställdes och vi gick alla direkt till Lübeck. Telefonhälsning från Windrose, som träffat Kuling på Helgoland och som nu var på väg runt Jylland.

Lübeck 16 juli

Det svenska honorärskonsulatet hade ordnat med en guidad stadsvandring för oss Tobis och den avslutades på ett trevligt sätt med mottagande och bubbel på konsulatet. Vi tackar dem för deras vänlighet. Stilenlig middag på Schiffergesällschaft med tal, presentutdelning, sång och glam. En perfekt avslutning på en perfekt eskader. Presenter delades ut till Marie-Louise för hennes röda skyltar och även tell tails till förseglgen. Espris (ungdoms-) besättning fick mer (flygbolagsstorleks) gin och jordnötter som förlängning av den normala förlängningen ombord.

Tack Erik och alla andra, som hjälpt till!

Hiddensee, 19 juli 1999

Sir Toby