2000 Danmark

Tobis flykten 2000

Tobis flykt sommaren 2000 började på Österlen, i Skillinge (1) den 7 juli när Pelle Undén fyllde jämna år. Seglingen föjde sedan Skånekusten och runt Mön i Danmark och genom Stora Bält till Anholt, Läsö, Skagen till Göteborg där vi skildes. Bara delvis för en del av oss fortsatte vidare till de kungliga klubbarnas Vikingaträff.

Ett speciellt tack vill eskadern rikta till Sten Uggla, som förtjänstfullt under hela seglingen, med sitt horn, blåste såväl upp som ned vår nationalsymbol. Pelle och Inger Undén hade bjudit till tältmöte i sitt nya hem på Österlen. En solig dag med mässingsmusik, öl, brännvin, vin och mat. Tack för en trevlig fredag.

 

Vi var nio båtar som hörsammat inbjudan, Aurora, Esprit, Godenwind, Höken, Kuling, Min Eva, Windrose, Vips och Vita Brevis. Spirit, som redan fanns på plats, utgjorde den 10:e båten i eskaden.

 

På lördagen fortsatte färden till Ystad (2) och på söndagen till Falsterbo (3) och måndagen Skanör. Allt i regn kyla och motvind. Godenwind seglades med gästbesättning då penn- och festtobis, Gunnar och Sissi Palmgren tog över då Fia och Bengt tog sig till Stockholm för en 50-års uppvaktning. Får se vad Palmgrens nu väljer då de skall skaffa ny segelbåt.

Över till Danmark och Rödvig (5) i öppnare vind och där anslöt Spirit efter att ha diskat och städat efter festen. Fortsatt regn och kyla och några gick Bögeström medan andra gick runt Mön. Hårbölle som tänkt natthamn var inget alternativ i gott väder, än mindre i detta hårdare varför de flesta gick till Stubbeköping (6). Några valde dock att inte komma ner från Bögeströmmen utan övernattade i Vordingsborg. Noteras kan att smörrebröden i Stubbeköping smakade lika gott som för sju år sedan, då vi under liknande omständigheter angjorde samma plats.

På morgonen lämnade Min Eva flocken för egen snabbsegling åter till hemmahamnen och andra sommarövningar. Hård kryss i motvind, motström och regn till Femö (7). Kul handelsbod! Vordingsborgsliggarna blev kvar i Vordingsborg.

Den 14 juli anlöpte vi den trevliga och välhållna hamnen Agersö (8) där vi samlades och utbringade en skål för Kronprinsessan Viktoria med anledning av hennes bemärkelsedag.

Därefter segling till den vackra och speciella sandön, Musholm (9). En strimma sand med en lagun att ankra i. Sjörövarparty med grillfest i land. Kul kväll. Mesta sjörövare var Bosse Kaiser med krok, träben och lapp, Anna-Stina Naglo mesta sjörövarkvinna och båda fick pris. Christian Höeg fick hedersomnämnande för bl.a. kreativt träben.

Korshavn (10) var även det en fin, något annorlunda hamn på Fyns nordspets. Fin krog med en clownkonstnär som ägare och utsmyckare. Färsk fisk i alla hamnar.

Fin segling till Sejerö (11) på Sjelland och sorgsamt avsked till Spirit och Windrose, som lämnade flocken för andra övningar hemma.

Det planerade besöket i Ebeltoft ersattes av Grenå (12), en välskött stor fritidsbåtshamn på Jylland. På morgonen öppen vind till Anholt (13) och en som normlt överfull hamn. Krogbesök av hela flocken.

Liggedag på Anholt som planerat men fredagen den 21 juli frångicks programmet då vi valde att segla över till Träslövsläge i stället för den pinkryss Läsö (14) hade utgjort. Höken föredrog dock att gå mot vinden och gick till Långedrag direkt.

Lördagen den 22 juli 2000 var det härlig sol fast fortsatt kryss efter hallandskusten. Natthamn i naturhamnen Malö hamn. En ordentlig åskby hjälpte våra ankar att fästa. För Aurora så bra att det nu finns ett ankare att låna i fladen.

Eskaderns sista dag bjöd på lätta vindar efter kusten och på eftermiddagen var vi vid Långedrag (15)och målet för vår segling. På kvällen avslutningsmiddag på GKSS. Prisutdelning, tal och stor gemenskap under trevliga former. Calle hade skaldat ytterligare en Tobisvisa, som sjöngs. Konstateras kan dock att Calle skriver bättre än vi sjunger. Bosse Kaiser fick pris för bästa spontana sjörövarmundering (Kapten Krok) bland männen och Anna-Stina Naglo bland kvinnorna. Ett hederomnämnande gjordes för Christian Höeg och hans kreativa sätt att illustera ett träben. Mycket fyndigt!

En trevlig och väl genomförd eskader var över och vi ser fram mot nästa år. Tack käre Långtobis, Carl-Gustaf Wennerholm för en väl genomförd flykt.

Långedrag 24 juli 2000

/Leif B Axelsson