Instruktion för hemsidan

INSTRUKTION FÖR HEMSIDAN

Denna sajt är baserad på en ”webbmotor” som heter WordPress. Den byggs upp av ett antal sidor (page). Varje sida är valbar via menyraden överst, direkt eller som underalternativ. Två av sidorna är lite speciella. Dels startsidan ”Hem” längst till vänster, för den måste alltid finnas och den visas först. Dels insändarsidan ”Bloggbok”, för det är på den som alla inlägg (post) hamnar. Inlägg är små notiser som alla medlemmar kan skriva.

Man kan vanligtvis lämna kommentarer (comments) till inlägg och sidor, som t.ex. denna sida. För att göra detta måste man vara inloggad, vilket man kan göra genom att klicka på en speciell länk på sidan eller inlägget som man vill kommentera (som t.ex. nederst på denna sida).

När man är inloggad så kan man, via en speciell undehållssida (panel), göra följande:

 • Ändra eget lösenord (skickas manuellt, går inte att få automatiskt).
 • Skapa och ändra egna inlägg.
 • Ge kommentarer till sidor och inlägg (görs bäst via direktlänk).

För att skapa ett nytt inlägg, eller ändra i ett av sina egna befintliga, loggar man in på en speciell underhållssida via följande adress www.tobiseskader.se/wp-admin/, och klickar på fliken ”Inlägg” och därefter på ”Skapa Nytt” eller på det inlägg man vill modifiera. Glöm inte att klicka på knappen ”Uppdatera” när du är klar!

Ett smidigt sätt att göra inlägg från en smartphone är att använda en WordPress-app. Fungerar utmärkt från iPhone och iPad. Där ges också möjlighet att ange sin geografisk position.

Ett inlägg består av titel, text, kategori och eventuellt också position. Man kan också välja om man skall tillåta kommentarer eller ej. Kategorier som används visas i tabellen nedan:

Kategori Användning
Fråga Fråga av något slag, lämpligen gällande långsegling eller liknande, där svar förhoppningsvis kan ges av annan flockmedlem.
Information Information eller nyhet lämplig att sprida inom tobisflocken. Genom kommentarer kan dessa ibland ge upphov till en liten diskussion.
Position För att ange nuvarande eller framtida position på båt, person eller plats. Normalt så skapar man inte nya positionsinlägg utan uppdaterar bara tidigare position.

Skriv gärna frågor om sajten i form av kommentarer nedan!

6 svar på ”Instruktion för hemsidan

 1. Komplettering till tidigare flykter:
  1998. Flykt till Lettland och Estland, avslut i Tallinn
  2005: Även flykt i Östersjön runt Gotland till Åhus.
  2008: Flykt till Saimen och Nyslotts operafestival.

  Olle Naglo

  • Skicka en skiva så får vi se när jag får tillfälle att lägga in några bilder! Något jag kan pyssla med i Mikronesien kanske? Så ha lite tålamod med publiceringen.

Lämna ett svar