2019 Pommern

Vid årsmötet 2018 bestämdes att seglingen sommaren 2019 skulle gå till Pommern, norra Tyskland och Polen. Ett första planeringsmöte med intresserade besättningar skedde i april 2019. Följande 9 båtar hade anmält intresse; Abigail, Aniara, Annica, Cava, Dardanella, Fragaria, Grand Slam, Kalypso samt Thalassa. Dag för samling bestämdes till tisdagen den 9 juli, samlingsplats Rönne, Bornholm.

Denna berättelse är uppdelad i två delar:

  • Loggboken – En handskriven dagbok författad av olika deltagare.
  • Tobisflykten – En berättelse om eskadern och rutten.

Loggboken

Under eskadern cirkulerade en loggbok där varje båt fick notera vad som tilldragit sej. Dessa anteckningar kan man läsa genom att klicka på bilden nedan och sedan bläddra genom att klicka i höger- eller vänsterkant.

Tobisflykten

Två dagar innan låg de flesta båtarna i Sandhamn i Blekinge några distans norr om Utklippan. Vädret var inte det bästa, hård vind och mulet. Det var samma vind som båtarna i Gotland Runt hade, där 90 båtar fick bryta p.g.a. hård vind, sjösjuka och andra problem. Alla kom sedemera iväg vid olika tidpunkter och seglade mot Bornholm.

9 juli var 8 båtar samlade i Rönne, vår samlingspunkt. Dardanella hade fått tekniska problem och låg kvar i Borgholm. Välkomstmiddag på hotel Griffen, där vi fick en fantastisk ”havetask” marulk.

10 juli Vinden hade avtagit men det var fortfarande ”sjö” varför de flesta avvaktade och passade på att utforska Rönne.

11 juli Fin segling till Sassnitz i NV vind ca 55 distans förbi den stora vindkraftparken (100 snurror) som ligger mitt ute i Östersjön. Alla fick plats vid gästbryggorna med stolpar.

12 juli Hyrde elcyklar, avfärd söderut mot Prora, Hitlers semester bygge för tyska officerare. Byggdes 1936-1939 10.000 rum för två personer, samtidigt kunde 20.000 personer bo där. Delar av byggnaden är nu renoverad. Vidare mot Binz. Lite av medelhavskänsla med strandpromenader, restauranger och salta bad. Vackert och välordnat. Därefter gick cykelfärden vidare mot jaktslottet Granitz där lunch intogs. Totalt cyklade vi 50 km, en upplevelse att prova på elcykel.


 

13 juli Segling söderut mot Marina Kröslin, ligger i Peenestrom. Välordnat med restauranger, elström samt duschar. Vi blev avrådda från att tanka vatten eftersom vattnet kom i tankbil och låg i tankar i marken.

14 juli Vi tog färjan från marinan över till Peenemünde ca 20 minuter, besök på Wernher von Brauns anläggning av raketer under andra världskriget. Där provsköts och utvecklades V1 och V2 raketer som sköts mot London under kriget. Många byggnader finns kvar, spännande historia och bra vägledning med audioguide.

15 juli Motorgång genom Peenestrom mot Uckermünde, två broöppningar, vid sista bron lång väntan. Segling över fjärdar ner till Uckermünde, semesteranläggning med bryggor och kajer vid huset. Vi blev väl mottagna av hamnkapten som kände till vår ankomst. Handlade i en välsorterad mataffär, kände av forna Östtyskland.

16 juli Lämnar Tyskland. Avfärd på morgon mot vårt mål Szczecin/Stettin till en början segling över fjärdarna, de sista två timmarna motorgång på floden Oder. När vi närmar oss Szczecin ser vi fler varv och torrdockor, stor hamnstad. Vi har bokat plats på en marina mitt i stan, vi välkomnas av hamnkapten som visar var vi ska ligga. Moder marina med el, duschar och fina bryggor. En kort promenad till city.

17 juli Liggedag, rundtur på stan, efter lunch har Kalypso ordnat guidad tur, vi får en bra inblick i stadens historia både förr, under kriget och i nutid. Stora delar av stadens pampiga hus är bevarade, amerikanarna undvek att bomba dom under kriget. Under den svenska stormaktstiden var Szczecin huvudstad i Svenska Pommern.

18 juli Vi går norrut mot Wolin, enligt turistbyrån i Szczecin skulle Wolin vara värt ett besök. Vi fick bra platser längs kajen, en vikingaby fanns på promenad avstånd. Annars var det inte så mycket att se. Lite grunt vid infarten, vi kände av sandbotten vid några tillfällen.

19 juli Vi går mot NV över fjärdarna mot Swinoujscie sista biten i kanal som leder ut mot Östersjön. Väl framme i Swinoujscie möts vi av en stor hamn med lastfartyg och färjor. En fin gästhamn med många hundra platser, välordnat, allt finns. Besöker centrum där vi får ett bra tips på en bra restaurang av en svensk som talar perfekt polska.

20 juli Lämnar Polen går västerut mot Marina Lubmin. Hamnkapten vet om att vi kommer 8 båtar, han har plats till alla båtar. Marinan har uthyrda platser, gästande båtar kan få låna lediga platser. Grillkväll på stranden. Intill ligger ett nerlagt kärnkraftverk.

21 juli Avfärd tidigt för att hinna till broöppningen i Greifswald. Vi kommer i tid. Floden Ryck leder in till Greifswald, vi kommer först till en liten ort vid flodmynningen där en klaffbron finns. Efter broöppningen är det ca 5 distans in till Greifswald. Vi har bokade platser i marinan som ligger på Hansefabrikens område, med gångavstånd in till centrum. Till allas glädje kommer Dardanella som nu fått ordning på sina tekniska problem.

22 juli Begivenheten för dagen är en guidad tur som Fragaria har bokat. Vi får en fin visning av staden på svenska, den kvinnliga guiden är gift med en svensk man.

23 juli Segling mot Stralsund, bron i Stralsund öppnas bara några gånger per dag. Vi hinner bra till vår broöppning. Väl i hamn hittar vi en bra plats, stor gästhamn med många hundra platser. Lugnt och stilla trots att gästhamnen ligger mitt i stan.

24 juli Dardanella har ordnat guidad visning vi får en fin inblick i stadens historia, Karl XII ledde ett helt år försvaret av staden 1714 -1715. Minnen från den tiden finns kvar i namn på gator och bilder i murar. Avslutningsmiddag har vi på en fin fiskrestaurang i hamnen.

25 juli På morgon har de flesta gått norrut, vi seglar också norrut till ön Hiddensee, i Vitte träffar vi Abigail. Efter några dagar seglar vi också norrut, Vitte – Simrishamn 15 timmar, skönt att vara i Sverige igen.

/Johan o Rose-Marie, s/y Aniara