Ulf om seglarlivet

Min första egna segelbåt köpte jag 1988. Det var en Diva-39:a som fick namnet Rockfogel. När jag träffade Elisabet seglade vi med den några somrar. Men vi ville vidga säsongen och tröttnade på att tvätta oss i kallt vatten. Hur kan vi få lite bekvämare på äldre dar? Så år 2006 åkte vi till båtmässan i Düsseldorf för att orientera oss över vilka nya segelbåtar som fanns. Vi skulle ”bara titta”. Där fick vi ett erbjudande som vi inte kunde säga nej till, vilket resulterade i en ny segelbåt, en Jeanneau Sun Odyssey 42 DS, som fick namnet Kalypso.

Jag och Elisabet värvades 2009 till Tobis eskaderklubb av Calle och Gunilla Wennerholm, då vi följde med på en oförglömlig eskader till Polen. Detta har sedan åtföljts av flera fantastiska eskadrar till färdmål som vi aldrig annars hade fått uppleva. Tiden med Tobis eskaderklubb har berikat vårt seglarliv enormt.

Inom klubben har vi haft några befattningar. Som Festtobis (klubbmästare) anordnade Elisabet några barnbarnsseglingar, kräftträffar och ett fint 20-årsjubileum med middag, dans och övernattning på en herrgård. Som Penntobis (sekreterare) verkade jag för att förnya och förenkla klubbens stadgar. Som Långtobis (eskaderledare) planerad och ledde en eskader till Baltikum år 2016. När jag tillträdde som Ledartobis (ordförande) år 2021 år var min förhoppning att få klubben att fortleva. Jag hade en lista med 5 båtar som var intresserade av vår klubb, men tyvärr så var det ingen av dessa som följde med någon eskader. Med inga kandidater till styrelsen, större utflöde än inflöde av medlemmar, så blev till slut en nedläggning av klubben oundviklig.

Med Kalypso har vi gjort långseglingar kring nästan hela Östersjön. Efter att nu ha haft den i 17 år så har vi, efter mycket funderande, kommit fram till att sälja den. Det finns kanske annat att göra än att på ett långsamt och väderberoende sätt gör repris på tidigare seglingar?

I framtiden blir det nog inga långseglingar i svenska vatten på egen köl. Men såkallad fjärrsegling i varmare klimat kan mycket väl inträffa. Elisabet och jag släpper inte Stockholms skärgård så kanske det blir en mindre (och snabbare) båt om något år eller så. Under vintersäsongen skall vi prova nya äventyr med en liten husbil.

/Ulf Nyman, november 2023